Telefonnummer 53 33 53 53Tlf nr.: 53 33 53 53 E-mail detvilcasper@schn.dkdetvilcasper@schn.dk

Skrevet d. 02 oktober 2024 af Casper Schneidereit

Skal der fortsat være bibliotek på Dosseringen 3?


Som mange andre har jeg fulgt med i debatten om fremtiden for Stubbekøbing Bibliotek på Dosseringen 3 og deltog også i mødet, som Katrine Burmann faciliterede på selvsamme sted. Jeg må indrømme, at jeg har været noget vaklende omkring en potentiel flytning, da jeg ser mange fordele, men også betydelige risici.


Det er nok en upopulær tanke, men jeg kan ikke undlade at perspektivere til den hedengangne Blockbuster-kæde, når jeg tænker på biblioteker. Bogudlån bliver udfordret af e-bøger, lydbøger, podcasts, YouTube og meget andet. Når min egen mor på 78 egenhændigt – næsten da – kan finde og lytte til lydbøger fra sin iPhone, ser jeg de digitale alternativer til fysiske bøger som langt mere mangfoldige end blot noget, en nichegruppe har taget til sig.


Uanset om man vil det eller ej, er der et behov for at gentænke biblioteksfunktionen. Og uanset hvilken model man vælger, tror jeg, vi vil se et fortsat fald i udlånene af fysiske bøger og medier. Det er rigtigt, at nogle steder har formået at vende faldet i udlån, og det kunne sikkert også ske her – hvis f.eks. alle børn på Stubbekøbing Skole blev pålagt at låne en bog om ugen. Det tror jeg bare ikke er en langsigtet løsning.


Jeg brugte selv Stubbekøbing Bibliotek meget i mine sene folkeskoleår, mest fordi der var adgang til en computer med internet, og man kunne mødes med sine venner der. Det er først som etableret børnefamilie, at jeg har genfundet biblioteket (i Nykøbing F.). Det ligger lige ved siden af aktivitetspladsen Evigheden, så vi tager ofte derned for at lege og går derefter på biblioteket, hvor vi leger videre med de legesager, de har, og slutter af med at låne en børnebog med hjem. For os er biblioteket i Nykøbing F. ikke primært et sted at låne bøger, men et sted, hvor vi kan lave så meget andet – og så låner vi en bog på vej hjem.


Jeg er også meget begejstret for FabLab-konceptet på Nykøbing Bibliotek. Personligt mener jeg, at programmering og it-udvikling bør være en fast del af folkeskolen, og det kunne være fantastisk at få Coding Pirates til vores område, men det er en helt anden historie.


Så jeg kan sagtens se visionen og synergien ved at flytte biblioteket over på skolen, og hvis det bliver eksekveret til perfektion, tror jeg også på, at det vil kunne gavne både biblioteket, byen og skolen at skabe denne "fortætning".


Når det er sagt, er der også en risiko for, at det ikke får den ønskede effekt og i stedet ender som en nulsumsløsning – eller endnu værre. Biblioteksbygningen i Stubbekøbing er second 2 none – lys, rummelig, velindrettet og med god udsigt, centralt placeret. Ved en flytning mister vi noget af det, og det skal vi så måle op mod en mulig gevinst. Og det leder mig til sagens kerne for mit vedkommende: Jeg føler ikke, jeg har nok viden om fordele, ulemper, gevinster og risici til at vurdere, om den potentielle gevinst står mål med risikoen. Det er simpelthen ikke belyst tilstrækkeligt til, at der kan tages en oplyst beslutning.


Noget af det, jeg mener, bør undersøges nærmere, er:


• Hvad skal der ske med den gamle biblioteksbygning? Den skal ikke stå og forfalde. Sørger kommunen for at vedligeholde den, hvis den ikke bliver lejet ud – eller ender det ligesom det forfaldne vandtårn? Det vil nærmest være tragikomisk på et højere abstraktionsniveau, hvis der også flytter en slørugle derind engang i fremtiden.
Der er stor forvirring omkring motorcykelmuseet, som i sidste ende selv skal afgøre, hvad de ønsker og kan. Jeg så også gerne, at motorcykelmuseet havde en mere synlig placering i byen, men det er vel museet selv, der skal træffe beslutningen.


• Pladsen. Der vil ske en stor kvadratmeterreduktion, men hvordan omsættes det i praksis? Hvor mange unikke bøger forsvinder? Hvor mange bøger har ikke haft et udlån de sidste tre år? Hvor mange dubletter er der? Hvor mange kvadratmeter bruges i dag til bøger, og hvor meget til andre aktiviteter? Altså, hvordan vil kvadratmeterreduktionen reelt udmønte sig?


• Medarbejdertilbagemeldingen. Personalet mener, det er en dårlig idé. Der ligger en ret skarp kritik, både af processen og af den skitserede løsning. Det så jeg gerne, at man dykkede ned i.


• De økonomiske aspekter er også uklare. Det fremgår ikke klart, hvor stor en besparelse der opnås årligt. Hvad vil besparelsen være, hvis kommunen under alle omstændigheder skal holde liv i den gamle biblioteksbygning?


Jeg synes, der skal meget gerne mere information på bordet, før en så vigtig beslutning skal træffes.


Herudover ønsker jeg det langsigtede, strategiske perspektiv belyst for biblioteket, hvis man ikke vælger at gøre noget. Det leder mig til Blockbuster-analogien, for modstanderne kan måske vinde slaget og bevare status quo for nu, men næste gang der skal spares i kommunen, vil biblioteket helt sikkert være et oplagt mål i sparekataloget, og så står vi i samme situation igen. Jeg tror ikke på, at biblioteket kan overleve i sin nuværende form om fem år, og jeg ser ingen små quickfixes, der kan ændre på dette. Der er derfor behov for at træffe nogle beslutninger for at sikre, at byen stadig har et bibliotek i en tid, hvor besparelserne presser sig på.

Jeg vil arbejde for Stubbekøbing

Hvis du gerne vil have mere information, så indtast dit navn og e-mail herunder. Jeg sender en mail, når valget nærmer sig. Du kan altid framelde dig nemt igen. Du kan også følge med på Facebook eller Instagram.

Mine mærkesager

Hvad med alt det andet?

På denne side har jeg beskrevet 8 mærkesager, hvor jeg vil være med til at gøre en forskel. Jeg har selvfølgelig også en holdning til turisme, bygningskulturarv, Gedser Odde og meget andet. Send mig endeligt et spørgsmål, hvis der er noget, du vil vide mere om.

Læs andre synspunkter og debatindlæg

Skærpede krav til asbestsanering rammer husejere på Lolland-Falster hårdt.

De skærpede krav til asbestsanering vil ramme husejere på Lolland-Falster hårdt

De nye asbestregler fra 2024 vil medføre store omkostninger for fjernelse af tage, hvilket rammer husejere i udkantsområder hårdt. Især på Lolland-Falster vil boligmarkedet blive presset, og der er behov for politiske kompensationsordninger.

Butiksdød i Nykøbing F - Det er nu, der skal handles

Nu skal der handles - For butikslivet i Nykøbing F.

Nykøbing F. står over for en krise med butikslukninger i handelsgader, påvirkende både nye og etablerede forretninger. Krisen truer med en dominoeffekt i bymidten. En samlet indsats fra alle relevante parter er nødvendig for at standse den negative udvikling. Forslag inkluderer en cykelbro, et stort hotelprojekt og styrkelse af lokale initiativer for at tiltrække både lokale og turister til gågaden.

HUSETS personalebesparelser kan ende med at koste mere end det vi sparer

HUSETS personalebesparelser kan ende med at koste mere end det vi sparer

Jeg forstår ikke, at flertallet i Guldborgsund Byråd er så forhippet på at gennemføre dette, når erfaringerne fra nabokommunen taler sit tydelig sprog.

Antal dage til næste kommunalvalg:

377

Indtast din e-mailadresse herunder så sender jeg en besked, når vi nærmer os kommunalvalget i 2025. Jeg sender ikke SPAM ud, og du kan altid nemt framelde dig igen :-)