Desværre blev der sat et trist punktum for brugerne af HUSET og dets personale på byrådsmødet torsdag d. 25. maj 2023 i Guldborgsund Kommune. Her blev de besluttet at spare personalet væk. Nu skal HUSET i stedet være et brugerstyret værested.
Det er på trods af, at flere af HUSETS bruger havde udtrykt dyb bekymring ved dette. De fortæller, at mange af dem kæmper med udfordringer, der gør det svært for dem at løse konflikter på egen hånd. Personalet i HUSET er altså ikke blot en praktisk ressource, men også en kilde til tryghed, forståelse og konfliktløsning for brugerne. En del brugere kæmper med komplekse udfordringer, som gør det svært for dem at håndtere konflikter og uenigheder alene. Personalet har i den forbindelse været en stabil og støttende faktor i deres liv, og det er bekymrende, at denne støtte nu vil blive fjernet.
Jeg anerkender fuldt ud, at økonomien i Guldborgsund Kommune er blevet udfordret, og der skal tages svære beslutninger, men et så vidtrækkende spareforslag, der direkte påvirker en af vores mest sårbare grupper af borgere, bør kræve en dybdegående analyse. Kommer der en reel økonomisk besparelse ved at spare bemandingen væk? Jeg frygter at udgifterne blot bliver flyttet andre steder hen.
I Lolland Kommune, hvor man har prioriteret at have hele tre bemandede væresteder, er man også presset økonomisk og har måttet træffe svære beslutninger. Ifølge en artikel i Folketidende udgivet den 25. maj 2023 har man i Lolland Kommune konkluderet, at det ikke er hensigtsmæssigt at skære ned på bemandingen og gøre værestederne brugerstyrede.
Ifølge lederen af Center for Socialpsykiatri og Rusmidler i Lolland Kommune, Michael Christensen, har man tidligere afprøvet dette, og det var ingen succes. Til trods for initiativets gode intentioner endte det med at være de mest ressourcestærke, der bestemte, hvilket resulterede i, at andre udsatte borgere valgte at fravælge tilbuddet. Dette førte til øget ensomhed, misbrug, flere indlæggelser og stigende udgifter til paragraf 85-støtte i eget hjem.
Erfaringen fra Lolland Kommune viser altså, at det at have ansatte på værestederne spiller en afgørende rolle. Personalet fungerer som en stabiliserende faktor og udfører en bred vifte af opgaver. De bemandede væresteder har ikke kun en social funktion, men har også bidraget til at hjælpe borgere videre fra overførselsindkomst og ind på arbejdsmarkedet.
Jeg forstår ikke, at flertallet i Guldborgsund Byråd er så forhippet på at gennemføre dette, når erfaringerne i nabokommunen taler sit tydelig sprog.
På denne side har jeg beskrevet 8 mærkesager, hvor jeg vil være med til at gøre en forskel. Jeg har selvfølgelig også en holdning til turisme, bygningskulturarv, Gedser Odde og meget andet. Send mig endeligt et spørgsmål, hvis der er noget, du vil vide mere om.
Jeg vil gerne udfordre ekspertens påstand om, at et motiv bag en kunstig høj salgspris skulle være at muliggøre en gunstig belåning af vandlandsmatriklen
Jeg vil gerne give min støtte til Falck-redderne i Region Sjælland, som kæmper for deres løn og fremtid.
Søgangen fungerer som både byens uofficielle weekend-urinal og illegalt, hvidfliset lærred for alverdens graffiti-krimskrams af svingende kvalitet.
Indtast din e-mailadresse herunder så sender jeg en besked, når vi nærmer os kommunalvalget i 2025. Jeg sender ikke SPAM ud, og du kan altid nemt framelde dig igen :-)