Nykøbing F. står over for en alvorlig krise, idet flere butikker i vores handelsgader er nødsaget til at lukke. Krisen rammer ikke kun de nye forretninger i byens randområder, men også de etablerede butikker i de mest attraktive dele af gågaden. Disse butikker kæmper nu med svigtende salg og stigende omkostninger. Denne tendens, som jeg frygter vil tage til i styrke de kommende år, risikerer at udløse en dominoeffekt, der kan ramme hele bymidten hårdt.
Gågadens styrke ligger i dens samlede tiltrækningskraft, hvor hver enkelt butik bidrager til at tiltrække kunder til hele området. Når en butik som Din Tøjmand Vagn Larsen lukker, påvirker det alle altså butikkerne i området negativt.
Det er nu, der skal handles, mens der stadigvæk er noget, der kan reddes. Alle relevante parter – kommunalpolitikere, Vores Nykøbing, Business LF, turistaktører, foreningslivet og andre – bør samles for at finde løsninger. Vi kan ikke nøjes med halvhjertede tiltag; det kræver en samlet og målrettet indsats for at standse denne negative udvikling. Ellers smuldrer handelslivet bare væk, som det er sket så mange andre steder.
På den anden side af sundet vokser Guldborgsundcenteret, hvilket også har påvirket handelslivet i gågaden. Men dette er ikke den eneste forklaring på de tomme butiksruder. Det er en del af en bredere udvikling, og uden Guldborgsundcenteret ville butikker som Føtex og Power sandsynligvis blot have åbnet i en af nabokommunerne.
Hvad kan vi så gøre? En cykelbro fra Sundby synes at være en oplagt løsning for at forbinde et større boligområde tættere med bykernen. Et stort hotel og konferencecenter, som Alsik Hotel og Spa i Sønderborg, placeret ved havnen, kunne tiltrække flere besøgende og styrke det lokale restaurationsliv. Og ja, et sådant hotelprojekt skal være ved vandet, det skal være højt, og det skal være spektakulært.
Vi skal også styrke Vores Nykøbing, som utrætteligt arbejder for at gøre byen til en oplevelse med udsmykninger, konkurrencer, arrangementer og koncerter. Disse initiativer, der gør det attraktivt at handle lokalt, virker, og Vores Nykøbing er dygtige og har evnen til at eksekvere på dette.
Desuden skal vi motivere de tusindvis af sommerhusgæster på Marielyst, og alle dem, der handler i Guldborgsundcenteret, til også at besøge gågaden. Om det er 4 timers gratis parkering for biler med tyske nummerplader, eller et gratis stykke kage eller is på torvet til dem, der har en kvittering fra Biltema, ja, måske. Der skal i hvert fald gøres et eller andet for at flytte fødder, penge og vaner, og øge opmærksomheden omkring gågaden.
Nu er det tid til at handle for handelslivet!
På denne side har jeg beskrevet 8 mærkesager, hvor jeg vil være med til at gøre en forskel. Jeg har selvfølgelig også en holdning til turisme, bygningskulturarv, Gedser Odde og meget andet. Send mig endeligt et spørgsmål, hvis der er noget, du vil vide mere om.
Debatten om Stubbekøbing Biblioteks fremtid fokuserer på fordele og risici ved en potentiel flytning. Digitalisering udfordrer bogudlån, og der er behov for en strategisk beslutning om bibliotekets rolle, pladsreduktion og økonomiske konsekvenser for at sikre dets overlevelse.
De nye asbestregler fra 2024 vil medføre store omkostninger for fjernelse af tage, hvilket rammer husejere i udkantsområder hårdt. Især på Lolland-Falster vil boligmarkedet blive presset, og der er behov for politiske kompensationsordninger.
Jeg forstår ikke, at flertallet i Guldborgsund Byråd er så forhippet på at gennemføre dette, når erfaringerne fra nabokommunen taler sit tydelig sprog.
Indtast din e-mailadresse herunder så sender jeg en besked, når vi nærmer os kommunalvalget i 2025. Jeg sender ikke SPAM ud, og du kan altid nemt framelde dig igen :-)