Morten Hansted, København V. skriver i sit læserbrev d. 7 april “Nykøbing F. kan lære af New York” bragt i Folketidende, at vi bør bevare slagtehuset på havnen i Nykøbing F.
Jeg er helt enig i, at vi skal værne om vores kulturarv, herunder også de bygninger der er en del af vores fælles historiefortælling. Vi har bare ikke råd til ukritisk at bevare alt og bruge enorme ressourcer på at omdanne det hele til kulturcentre og borgerhuse. Der skal også skabes rum til udvikling og nybyggeri.
Slagtehuset har, objektivt set, en berettigelse, men løbet er kørt. Det er 15 år for sent. Det er simpelthen ikke økonomisk rentabelt at bringe ruinen op i standard, der flugter med det, som det gældende bygningsreglement dikterer. Det er de skinbarlige realiteter.
Herudover er vi på Lolland-Falster i en situation, hvor vi er nødt til at skabe boliger, som kan være med til at fastholde og tiltrække ressourcestærke borgere.
Lige nu er der en stor efterspørgsel på centrale luksuslejligheder med udsigt til vand. Det er for kommunen en økonomisk meget interessant boligmasse. Det er det, fordi de borgere, der har råd til at betale over 5 millioner kr. for en ejerlejlighed, ofte også vil have en stor personlig indtægt eller en formue, der vil afføde skatteindtægter til kommunekassen. Det er bl.a. de skatteindtægter, som skal være med til at finansiere vores skoler og ældrepleje.
Bolig- og erhvervsprojekterne bliver den økonomiske løftestang, hvis havneprojektet ellers skal realiseres i sin helhed. Der er allerede etableret en vision og en ramme for havnens udvikling, og den er meget andet end de stål-beton-glas byggerier, som der henvises til i læserbrevet. Slagtehus-grunden er eksempelvis tiltænkt park. Her ville det naturligvis være nærliggende at bevare en form for totem, som kan fortælle historien om slagtehuset.
Der skal altid være tungtvejende grunde til at rive en bevaringsværdig bygning ned, men i dette tilfælde er det eneste rigtige at gennemføre en human aflivning af slagtehuset.
På denne side har jeg beskrevet 8 mærkesager, hvor jeg vil være med til at gøre en forskel. Jeg har selvfølgelig også en holdning til turisme, bygningskulturarv, Gedser Odde og meget andet. Send mig endeligt et spørgsmål, hvis der er noget, du vil vide mere om.
Debatten om Stubbekøbing Biblioteks fremtid fokuserer på fordele og risici ved en potentiel flytning. Digitalisering udfordrer bogudlån, og der er behov for en strategisk beslutning om bibliotekets rolle, pladsreduktion og økonomiske konsekvenser for at sikre dets overlevelse.
De nye asbestregler fra 2024 vil medføre store omkostninger for fjernelse af tage, hvilket rammer husejere i udkantsområder hårdt. Især på Lolland-Falster vil boligmarkedet blive presset, og der er behov for politiske kompensationsordninger.
Nykøbing F. står over for en krise med butikslukninger i handelsgader, påvirkende både nye og etablerede forretninger. Krisen truer med en dominoeffekt i bymidten. En samlet indsats fra alle relevante parter er nødvendig for at standse den negative udvikling. Forslag inkluderer en cykelbro, et stort hotelprojekt og styrkelse af lokale initiativer for at tiltrække både lokale og turister til gågaden.
Indtast din e-mailadresse herunder så sender jeg en besked, når vi nærmer os kommunalvalget i 2025. Jeg sender ikke SPAM ud, og du kan altid nemt framelde dig igen :-)