Telefonnummer 53 33 53 53Tlf nr.: 53 33 53 53 E-mail casper@dm9.dk casper@dm9.dk

Skrevet d. 02 januar 2023 af Casper Schneidereit

Søgangen i Nykøbing trænger til en overhaling


Søgangen, den underjordiske gangtunnel under Brovejen og banelegemet, er en forunderlig størrelse. Den er en vigtig passage, der er med til at binde Østerbro sammen med handelsgaden og byens butikker og dermed skabe en øget sammenhængskraft i en by, der ellers er delt midt over af en jernbane.

Søgangen fungerer dog også som både byens uofficielle weekend-urinal og illegalt, hvidfliset lærred for alverdens graffiti-krimskrams af svingende kvalitet. Det betyder, at Søgangen, for nu at sige det, som det er, både ligner pis og lugter af pis!

Jeg tror ikke på, at man i praksis kan forhindre, at der blive urineret dernede. Det vil sikkert koste lidt, men man kunne måske etablere flere og anderledes afløbsforhold samtidig med, at man via nudging-teknikker, budskaber og et andet byrumsdesign fik folk til i det mindste at gøre det de steder, hvor de væskende efterladenskaber kunne blive ledt hurtigt væk. Så skal barnevogne og trækkende cyklister ikke navigere på kryds og tværs mellem gullige pytter, ligesom urinlugten heller ikke vil være helt så styg.

Så er der de ufrivillige vægudsmykninger. Det er hidtil blevet løst ved, at et par arbejdere i heldragter fra tid til anden har brugt et par dage med højtryksrenser for at få det hele til igen at ligne en Østtysk hospitalsgang. Der går dog sjældent mere end et par dage, før tussstregerne igen gror som efeu på væggene. Dette har været en fast cyklus gennem adskillige år.

Jeg tror, at konflikten udspringer af en stor portion trods og provokation fra tissemændstegnerne mod den kommunale viskelæderstrattegi, som angår Søgangen. Det fremgår også direkte af flere af de nuværende skriverier dernede, hvor der helt konkret efterlyses et lovligt område eller væg til graffiti. Det, synes jeg, er et særdeles fremragende forslag, og Søgangen vil være perfekt, hvis det ellers er praktisk ladsiggørligt. Selvom hovedparten af den nuværende udsmykning på ingen måde imponerer mig, så kan jeg dog også se, at der er begyndt at komme grafitti af f.eks. forskellige Disney-figurer, der faktisk emmer lidt af værkshøjde og kvalitet.
Hvis vi turde frigive væggene og dermed ejerskabet og ansvaret, så tror jeg også, at der vil komme gadekunst i en helt anden kvalitet og kaliber end det, som vi har set indtil videre. Det er i hvert fald mit indtryk fra lignende initiativer i andre byer.

Nu har man netop offentliggjort visionsoplægget for en stringent kulturbygning til mange millioner kroner, der skal huse flere kulturinstitutioner på havnen. Man vil med det projekt investere i lækre rammer, der kan rumme (fin)kultur, kunst og litteratur. Derfor tænker jeg også, at det er rimeligt, at der bliver fundet en plads, hvor gadekunst og graffiti har mulighed for at udfolde sig på lovlig vis i Guldborgsund Kommune.

Afslutningsvis vil jeg gerne rose dem, der uge efter uge fjerner opkast, affald og knuste flasker fra både Søgangen og generelt rydder op i vores kommune. For selvom der hele tiden kommer nyt til, så får det gamle sjældent lov at ligge særlig længe.

Jeg vil slås for kommunens børn & unge!

Hvis du gerne vil have mere information, så indtast dit navn og e-mail herunder. Jeg sender en mail, når valget nærmer sig. Du kan altid framelde dig nemt igen. Du kan også følge med på Facebook eller Instagram.

Mine mærkesager

Hvad med alt det andet?

På denne side har jeg beskrevet 8 mærkesager, hvor jeg vil være med til at gøre en forskel. Jeg har selvfølgelig også en holdning til turisme, bygningskulturarv, Gedser Odde og meget andet. Send mig endeligt et spørgsmål, hvis der er noget, du vil vide mere om.

Læs andre synspunkter og debatindlæg

Butiksdød i Nykøbing F - Det er nu, der skal handles

Nu skal der handles - For butikslivet i Nykøbing F.

Nykøbing F. står over for en krise med butikslukninger i handelsgader, påvirkende både nye og etablerede forretninger. Krisen truer med en dominoeffekt i bymidten. En samlet indsats fra alle relevante parter er nødvendig for at standse den negative udvikling. Forslag inkluderer en cykelbro, et stort hotelprojekt og styrkelse af lokale initiativer for at tiltrække både lokale og turister til gågaden.

HUSETS personalebesparelser kan ende med at koste mere end det vi sparer

HUSETS personalebesparelser kan ende med at koste mere end det vi sparer

Jeg forstår ikke, at flertallet i Guldborgsund Byråd er så forhippet på at gennemføre dette, når erfaringerne fra nabokommunen taler sit tydelig sprog.

Holder vandlandshistorien vand, Folketidende?

Holder vandlandshistorien vand, Folketidende?

Jeg vil gerne udfordre ekspertens påstand om, at et motiv bag en kunstig høj salgspris skulle være at muliggøre en gunstig belåning af vandlandsmatriklen

Antal dage til næste kommunalvalg:

536

Indtast din e-mailadresse herunder så sender jeg en besked, når vi nærmer os kommunalvalget i 2025. Jeg sender ikke SPAM ud, og du kan altid nemt framelde dig igen :-)