Telefonnummer 53 33 53 53Tlf nr.: 53 33 53 53 E-mail casper@dm9.dk casper@dm9.dk

Skrevet d. 07 februar 2022 af Casper Schneidereit

Foreningsdanmark er under opløsning

Dette blogindlæg er også udgivet som debatindlæg i Folketidende den 09 februar 2022

Foreningerne og klubberne i Guldborgsund Kommune er limen, der holder sammen på de små lokalsamfund. Foreningslivet er simpelthen katalysatoren for de sociale arrangementer, for vores sports- og motionsmuligheder og for de unikke fællesskaber på kryds og tværs. Alt dette bliver drevet på frivillig basis af en masse, ulønnede ildsjæle. Disse ildsjæle udgør Foreningsdanmarks fundament!

Det fundament er ved at bryde sammen. Ildsjælene brænder ud hurtigere end nogensinde før. En DGI-undersøgelse fra slutningen af 2021 viser, at frafaldet af frivillige er den næststørste udfordring hos foreningerne. Det billede kan jeg desværre selv genkende fra de steder, hvor jeg er engageret. I Stubbekøbing Badmintonklub står vi over for en stor udfordring til næste generalforsamling. Som det ser ud nu, bliver der 4 ledige bestyrelsesposter. Tidligere har det typisk været en enkelt plads, der har hængt i bremsen, men Covid-19 nedlukningerne har for alvor sat skub i den negative udvikling. Det kan blive kritisk for badmintonklubbens overlevelse i sin nuværende form, hvis vi ikke får rekrutteret nye frivillige til bestyrelsesarbejdet. Sådan ser det desværre ud mange andre steder også.

Det er meget skidt, hvis foreningslivet dør. Værdisætter vi det arbejde, som de frivillige laver på timeniveau, så er der tale om store summer. Hvis vi sammenholder det med den samfundsmæssige værdi og den velfærd, som de frivillige skaber, så er det nærmest ubetaleligt, hvis kommunen skulle ud og købe det på markedsvilkår.

Tager jeg mine kyniske erhvervsbriller på, så er det helt åbenlyst, at det er en usædvanlig god forretning for kommunen at understøtte et stærkt foreningsliv. Jeg vil tro, at det er her, hvor der faktisk skabes allermest velfærd ift. de penge, der bliver investeret. Det giver altså god mening at investere i kommunens foreningerne, fordi de skaber så meget værdi.

Jeg håber derfor, at Guldborgsund Kommune er klar på at ryste posen og se på, hvordan den kan være en del af løsningen på den helt grundlæggende udfordring: Rekruttering og fastholdelse af frivillige i foreningerne.

… Ved du i øvrigt, hvad den største udfordring var jævnfør den førnævnte DGI-undersøgelse? Medlemsflugt. Det er særligt børn og unge, som er svære at få ind. Det udspringer grundlæggende af en dårlig forældrekultur, som er en anden udfordring, jeg vil belyse på et senere tidspunkt.

Jeg vil slås for foreningslivet!

Hvis du gerne vil have mere information, så indtast dit navn og e-mail herunder. Jeg sender en mail, når valget nærmer sig. Du kan altid framelde dig nemt igen. Du kan også følge med på Facebook eller Instagram.

Mine mærkesager

Hvad med alt det andet?

På denne side har jeg beskrevet 8 mærkesager, hvor jeg vil være med til at gøre en forskel. Jeg har selvfølgelig også en holdning til turisme, bygningskulturarv, Gedser Odde og meget andet. Send mig endeligt et spørgsmål, hvis der er noget, du vil vide mere om.

Læs andre synspunkter og debatindlæg

Butiksdød i Nykøbing F - Det er nu, der skal handles

Nu skal der handles - For butikslivet i Nykøbing F.

Nykøbing F. står over for en krise med butikslukninger i handelsgader, påvirkende både nye og etablerede forretninger. Krisen truer med en dominoeffekt i bymidten. En samlet indsats fra alle relevante parter er nødvendig for at standse den negative udvikling. Forslag inkluderer en cykelbro, et stort hotelprojekt og styrkelse af lokale initiativer for at tiltrække både lokale og turister til gågaden.

HUSETS personalebesparelser kan ende med at koste mere end det vi sparer

HUSETS personalebesparelser kan ende med at koste mere end det vi sparer

Jeg forstår ikke, at flertallet i Guldborgsund Byråd er så forhippet på at gennemføre dette, når erfaringerne fra nabokommunen taler sit tydelig sprog.

Holder vandlandshistorien vand, Folketidende?

Holder vandlandshistorien vand, Folketidende?

Jeg vil gerne udfordre ekspertens påstand om, at et motiv bag en kunstig høj salgspris skulle være at muliggøre en gunstig belåning af vandlandsmatriklen

Antal dage til næste kommunalvalg:

536

Indtast din e-mailadresse herunder så sender jeg en besked, når vi nærmer os kommunalvalget i 2025. Jeg sender ikke SPAM ud, og du kan altid nemt framelde dig igen :-)