Telefonnummer 53 33 53 53Tlf nr.: 53 33 53 53 E-mail casper@dm9.dk casper@dm9.dk

Skrevet d. 20 april 2022 af Casper Schneidereit

Mal Sømærket gult og blåt, indtil vi kan få et rimeligt tilbud på et nyt.

Dette blogindlæg er også udgivet som debatindlæg i Folketidende den 20 april 2022

Lad mig indledningsvis slå fast, at jeg er meget positiv over for investeringer, der kan være med til at tiltrække turister og højne turistoplevelsen i vores kommune! Vi har mange lokale erhverv og deraf mange lokale jobs, som er tæt knyttet til turistbranchen. Turisterne er altså indirekte en væsentlig bidragsyder til vores velfærd gennem den omsætning, de ligger i kommunen.

Via Folketidende har jeg erfaret, at udkigstårnet Sømærket på Marielyst Torv efter bare 6 år er så nedslidt, at det enten skal gennemrenoveres eller genopføres. AJ Consult har på baggrund af dette udarbejdet en skriftlig vurdering af de to opgaver. Det gjorde de i slutningen af 2021. Prisen for at renovere det nuværende trætårn blev estimeret til 1,54 mio. kr. ekskl. moms, men det er behæftet med stor usikkerhed, da der under renoveringsarbejdet kan blive afdækket skjulte forhold, der vil fordyre renoveringen væsentligt. AJ Consult anbefalede i stedet, at der opførtes et nyt tårn i galvaniseret stål. Dette blev estimeret til 1,9 mio. kr. ekskl. moms.

Nu er der krig i Europa. Det har betydet, at det tidligere estimat ikke længere er gangbart. Nu lyder prisen på 3 mio. kr. ekskl. moms. Det er ca. det samme, som det koster at nyopføre en 200 kvm villa i gode materialer.
Meromkostningen kan hovedsageligt tilskrives udviklingen i prisen på stål. Vi bør i den forbindelse hæfte os ved, at estimatet på 1,9 mio. allerede dengang var baseret på historisk høje stålpriser udløst af corona-pandemien.

Annemette Schønberg Johnsen, formand for Teknik og Miljøudvalget, maner dog til ro, da kommunen har sparet 3 mio. kr. på arbejdet med Digestien, hvorfor meromkostningen blot finansieres gennem denne besparelse.
Jeg må indrømme, at den tilsyneladende lettere lemfældige omgang med kommunens midler ikke huer mig. 1,1 mio. kr., der udgør prisstigningen, er stadigvæk 1,1 mio. kr., uanset hvor mange penge vi har sparet på andre projekter.
Sømærket er ikke forretningskritisk for Marielyst som f.eks. Skovtårnet er for Gisselfeld. Det er heller ikke forretningskritisk for vores velfærd. Det højner klart turistoplevelsen på Marielyst Torv, men det er næppe afgørende for, at man booker et sommerhus eller besøger centrum af Marielyst for at få en is.

Var det mine egne penge, ville jeg aldrig selv acceptere en prisstigning på over 50% på et ikke-forretningskritisk projekt. En prisstigning, der vel og mærke er udløst af et sammenfald af en række ulykkelige begivenheder.

Lad os tage fat på opgaven igen, når det er sandsynligt, at vi kan få et mere rimeligt tilbud på et nyt tårn. Der er naturligvis ingen garantier for, at det bliver billigere i fremtiden, men jeg vurderer det som overvejende sandsynligt, at de ekstreme prisniveauer, vi har på råvarer og energi, vil normalisere sig.
Indtil da kan vi evt. bruge 25.000 kr. på at male toppen i de ukrainske farver og placere et skilt ved foden, der forklarer situationen. Det tror jeg, at der vil være stor forståelse og sympati for.

Jeg vil slås for erhvervslivet!

Hvis du gerne vil have mere information, så indtast dit navn og e-mail herunder. Jeg sender en mail, når valget nærmer sig. Du kan altid framelde dig nemt igen. Du kan også følge med på Facebook eller Instagram.

Mine mærkesager

Hvad med alt det andet?

På denne side har jeg beskrevet 8 mærkesager, hvor jeg vil være med til at gøre en forskel. Jeg har selvfølgelig også en holdning til turisme, bygningskulturarv, Gedser Odde og meget andet. Send mig endeligt et spørgsmål, hvis der er noget, du vil vide mere om.

Læs andre synspunkter og debatindlæg

Trafikchikanerne i Nykøbing F. ender med at koste liv

Trafikchikanerne i Nykøbing F. ender med at koste liv

En eller anden dag bliver de sekunder, hvor vi venter unødvendigt i en chikane, udslagsgivende for, om vi i sidste ende får reddet en person ud i tide.

Stubbekøbing: Få nu siloerne ned og motorcyklerne frem

Ned med siloerne og frem med motorcyklerne på Stubbekøbing Havn

Alt for længe har vi ventet på at få siloerne på Stubbekøbing Havn revet ned. Der er behov for fremdrift i projektet nu.

Slagtehuset på havnen i Nykøbing F. bør nedrives

Slagtehuset på havnen i Nykøbing bør aflives

Vi har ikke råd til ukritisk at bevare alt og bruge enorme ressourcer på at omdanne det hele til kulturcentre og borgerhuse.

Antal dage til næste kommunalvalg:

1.279

Indtast din e-mailadresse herunder så sender jeg en besked, når vi nærmer os kommunalvalget i 2025. Jeg sender ikke SPAM ud, og du kan altid nemt framelde dig igen :-)